A peptidek (a görög πεπτίδια, „kis
emészthető” szóból) meghatározott sorrendben összekapcsolódó
α-aminosavakból felépülő rövid polimerek. A két aminosav maradék között
amid kötés vagy más néven peptidkötés alakul ki. A peptid fogalmát
elsőként Emil Fischer használta 1902-ben[1].A fehérjék polipeptid
molekulák (vagy több polipeptid alegységből felépülő szerkezetek). A
peptidek és fehérjék között az a különbség, hogy a peptidek rövidek, míg
a polipeptidek/fehérjék hosszúak. Ezek meghatározására számos különböző
konvenció létezik, melyek mindegyikének megvannak a maga nüanszai.
Konvenciók
Az egyik konvenció, hogy az olyan
peptidláncot, amely elég rövid ahhoz, hogy a peptidet felépítő
aminosavakból szintetikusan elő lehessen állítani, nem fehérjének, hanem
peptidnek nevezzük. A hatékonyabb szintézismódszerek kifejlesztésével
azonban már több száz aminosavból álló peptidek is készíthetők, melyek
akár teljes fehérjék is lehetnek (ilyen például az ubikvitin). A natív
kémiai ligáció még hosszabb fehérjék szintézisét tette lehetővé, így ez a
konvenció túlhaladottnak tűnik. Egy másik konvenció egy rugalmas
határvonalat húz körülbelül 50 aminosav hosszúság esetén (egyesek a határt
ennél rövidebbnek tekintik), ez a definíció azonban némileg önkényes. Ez
alapján a hosszú peptidek, mint például az Alzheimer-kórhoz kötődő
béta-amiloid peptid, fehérjéknek tekinthetők, míg a kis fehérjék,
például az inzulin, a peptidek közé tartozik.
Peptidek a molekuláris biológiában
A peptidek az utóbbi időben több ok
miatt is nagy figyelmet kaptak a molekuláris biológiában. Az első és
legfontosabb, hogy a peptidekből anélkül hozhatók létre peptid
antitestek állatokban, hogy a kérdéses proteint meg kellene
tisztítani.[13] Ily módon szintetizálhatók a kérdéses fehérjei
szakaszainak peptid antigénjei, melyekből aztán nyúlban vagy egérben a
proteinnel szemben antitest állítható elő. Egy további ok, hogy a
peptidek tömegspektrometriásan vizsgálhatóvá váltak, ezáltal a vizsgált
proteinek azonosíthatók peptid tömegük és -szekvenciájuk alapján.
Ilyenkor a peptideket többnyire a proteinek elektroforetikus
elválasztásával, majd gélben emésztéssel állítják elő. Az utóbbi
időben a peptideket a proteinek szerkezetének és funkciójának
vizsgálatában is használják. A szintetikus peptideket például próbaként
lehet használni, hogy vizsgálják, történik-e protein-peptid
kölcsönhatás. Gátló peptideket a klinikai kutatásokban is használnak,
hogy tanulmányozzák a peptidek rák fehérjékre és más betegségekre
kifejtett gátló hatását.
Jól ismert humán peptid családok
Az ebben a részben felsorolt
peptid családok riboszomális peptidek, többnyire hormonális aktivitással.
Ezeket a peptideket a sejtek hosszabb „propeptidek” vagy „proproteinek”
formájában szintetizálják, melyek a sejtből történő kilépés előtt
rövidülnek meg. Ezek a peptidek a véráramba ürülnek, és ott végzik el
hírvivő funkciójukat
Megjegyzések az elnevezésekről
A polipeptid aminosavakból álló egyetlen lineáris lánc. A fehérjék egy vagy több, körülbelül 50 aminosavnál hosszabb polipeptidből állnak. Az oligopeptid vagy (egyszerűen csak) peptid 30-50 aminosavnál nem hosszabb polipeptid. A neuropeptid olyan peptid, amely az ideg szövetekben fejti ki hatását. A peptid hormon olyan peptid, amelynek hormonhatása van. A proteóz proteinek hidrolízise során keletkezett peptidek keveréke. Kissé régies kifejezés.
Források:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Peptid magyar nyelvű
http://pl.wikipedia.org/wiki/Peptydy lengyel nyelvű
|